مدیریت پرتفوی - حسین عظیمی | مشاوره سرمایه گذاری
حسین عظیمی مشاوره سرمایه گذاری
سرمایه گذاری

مدیریت پرتفوی

مدیریت پرتفوی فهرست موضوعات Toggle مدیریت پرتفویاهمیت آموزش مدیریت پرتفویمدیریت پرتفوی چیست؟آموزش مدیریت پرتفویآموزش نحوه مدیریت پرتفویی سرمایه گذاریدر تعیین استراتژی چه عواملی موثر هستند؟سخن پایانی مدیریت پرتفوی چگونه صورت می گیرد و چطور می تواند به ما در کسب سود بیشتر کمک کند؟ یکی از روش های سرمایه گذاری،…

مدیریت پرتفوی

مدیریت پرتفوی چگونه صورت می گیرد و چطور می تواند به ما در کسب سود بیشتر کمک کند؟ یکی از روش های سرمایه گذاری، فعالیت در بازارهای مالی بورس و اوراق بهادار می باشد. به همین دلیل سرمایه گذاران زیادی هستند که دوست دارند به این بازار وارد شوند و در این بازار فعالیت کنند.

اما ورود به این بازار مانند هر بازار مالی دیگری نیاز به دانش و تخصصی دارد که به صورت اکتسابی و با آموزش های مختلف می تواند به دست آید. در همین راستا ما یکی از مهمترین آموزش های این بازار، یعنی مدیریت سرمایه را می خواهیم در اختیار شما قرار دهیم.

قصد ما این است که در این مقاله به شما در مورد انواع راهبردهای مدیریت پرتفوی اطلاعات مفیدی را ارائه دهیم و به شما در مورد مهمترین عواملی که شما به عنوان مدیر پرتفوی باید به آن مسلط باشید و بر اساس آنها راهبردهای خود را تعیین کنید توضیح دهیم.

هدف از این کار این است که شما با کمترین میزان ریسک بتوانید در این بازار ورود کرده و مدیریت سبد سهام خود را به دست بگیرد. به این ترتیب می توانید با یک مدیریت آگاهانه و هوشمندانه در بازار بورس و اوراق بهادار، بهترین معاملات را انجام دهید.

اهمیت آموزش مدیریت پرتفوی

هدف از مدیریت پرتفوی این است که سرمایه گذاران به جای اتکا به بخت و اقبال به دانش، تخصص و آگاهی اتکا داشته باشند. اگر شما برای ورود به بازار سهام و انجام معاملات خرید و فروش هیج برنامه ای نداشته باشید نمی توانید در این بازار موفق باشید. چرا که بدون استراتژی شما کاملا کور در این مسیر حرکت می کنید. به این ترتیب سود و زیان شما به بخت و اقبال شما بستگی دارد و هیچ شانسی برای تغییر مسیر ندارید. از همین رو باید سعی کنید سبد سهام خود را به بهترین شکل ممکن و با راهبردهای کاربردی مدیریت کنید.

مدیریت پرتفوی چیست؟

اگر شما در سرمایه گذاری خود به نحوی فعالیت کنید که تمامی جنبه های اقتصادی را به صورت کامل در نظر بگیرید و با دید باز و با تکیه بر راهبردهای اقتصادی و سیاسی اقدام به فعالیت کنید مدیریت سهام را انجام داده اید.

از طرفی اگر با استفاده از ابزارهای کاربردی و بهره برداری از روش های تحلیل سهام اقدام به خرید و فروش و معاملات کنید مدیریت پرتفوی را انجام داده اید. مهمترین تحلیل هایی که شما در بازار بورس می توانید روی آن حساب کنید تحلیل های فاندامنتال و تحلیل های تکنیکال می باشد.  که به کمک این تحلیل ها می توانید راهبردهای متفاوتی را اتخاذ کنید که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

آموزش مدیریت پرتفوی

برای اینکه بتوانید مدیریت پرتفوی را به بهترین شکل ممکن انجام دهید باید با راهبردها و استراتژی هایی که در پیش دارید آشنا شوید. به همین دلیل ما قصد داریم در ادامه این مطلب به شما در مورد انواع این استراتژی ها اطلاعات مفیدی را ارائه دهیم و انواع راهبردهایی که شما پیش روی خود دارید را به شما معرفی کنیم که عبارت اند از:

  1. راهبرد منفعل برای مدیریت پرتفوی
بیشتر بخوانید!
بهترین صندوق سرمایه گذاری

یکی از استراتژی های مدیریت پرتفوی راهبرد انفعالی می باشد که در آن هدف اصلی نزدیک کردن بازده سهام به بازده شاخص مد نظر می باشد. این روش به این دلیل اتخاذ می شود که مدیر پرتفوی نمی تواند رفتار بازار را پیش بینی کند.

در این روش سرمایه گذاری و مدیریت سبد سهام، سهام خریداری شده و نگهداری می شود تا پایان دوره مد نظر فرا برسد. به همین دلیل پس از ایجاد پرتفوی ما شاهد هیچگونه معامله و یا خرید و فروشی نخواهیم بود و همه چیز تا پایان دوره سرمایه گذاری در پرتفوی دست نخورده باقی می ماند.

مدیریت پرتفوی به روش انفعالی در بازار سرمایه با نام های مختلفی شناخته می شود که از جمله آنها می توانیم به استراتژی سرمایه گذاری در شاخص اشاره کنیم که در میان افراد متخصص در بازار بیشتر با این نام شناخته می شود.

در این روش مدیر پرتفوی هیچگونه تلاشی برای پیش بینی بازار و رفتار بازار و سهام نمی کند. از طرفی مدیر در این روش تلاشی برای شناسایی سهام با قیمت بالا یا قیمت پایین از طریق روش های مهم تجزیه و تحلیلی ندارد و صرفا پس از ایجاد سرمایه گذاری تا رسیدن به شاخص مورد نظر دست نگه می دارد.

آموزش نحوه مدیریت پرتفویی سرمایه گذاری

برای مدیریت پرتفوی به روش انفعالی شما به صورت کلی می توانید از سه روش مرسوم استفاده کنید که این سه روش عبارت اند از:

  • برنامه ریزی به روش غیر خطی: یکی از روش های پیش روی ما بهینه سازی یا برنامه ریزی به روش غیر خطی می باشد. در این روش ما از اطلاعات ارتباط هر سهم یا سهم دیگر استفاده می کنیم. در واقع اطلاعات مورد نیاز ما مربوط به تاریخ تغییرات قیمت ها و همبستگی بین سهام می باشد. ترکیب پرتفوی ما به صورت کلی بر این اساس مشخص می شود.
  • مدیریت پرتفوی انفعالی به روش نمونه گیری: یکی دیگر از روش های ما برای مدیریت سبد سهام روش نمونه گیری می باشد. در این جا مدیر پرتفوی نمونه ای از سهام که در شاخص مبنا وجود دارد را خریداری می کند و به این خرید اکتفا می کند. در واقع هیچ نوع فعالیت دیگری در این روش تا رسیدن به شاخص مورد نظر صورت نمی گیرد.
  • مدیریت سبد سهام به روش انفعالی و پیگیری کامل: در این روش به نسبت وزن سهام در شاخص همه سهام مورد نظر توسط مدیر پرتفوی خریداری می شود.
  1. مدیریت پرتفوی به روش استراتژی فعال

این روش مدیریت پرتفوی معمولا برای اینکه بین پیش بینی های کوتاه مدت و یا میان مدت بازار با سهم هماهنگی صورت بگیرد مورد استفاده قرار می گیرد. در این شرایط مدیر پرتفوی در حال خرید و فروش سهم قرار دارد و هدف از این کار این است که بتواند بازدهی را به دست آورد که از بازدهی شاخص و متوسط بازار بیشتر باشد. در این نوع مدیریت هم ما با سه روش کلی برای تنظیم کردن پرتفوی خود روبرو هستیم که این سه روش اصلی عبارت اند از:

  •     استراتژی سنجش موقعیت بازار
بیشتر بخوانید!
10 روش برای بهترین سرمایه گذاری در ایران

در این روش مدیریت پرتفوی، سرمایه گذار با پیش بینی کردن آینده بازار، سعی میکند حجم سرمایه گذاری خود را در میان اوراق بهادار تغییر دهد. در این شرایط سرمایه گذار اگر بازدهی بالاتری را از بازده متوسط برای پرتفوی پیش بینی کند، نسبت به تعدیل و اصلاح ریسک پرتفوی خود اقدام می کند.

در واقع مدیر پرتفوی در این شرایط اگر بداند که بازار در شرایط نزولی قرار دارد بیشتر در اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری می کند و اگر روند بازار را صعودی پیش بینی کند کمتر در اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری می کند. بر همین اساس و با همین نسبت میتواند حجم سرمایه گذاری در سهام را کم و یا زیاد کنند.

  •     استراتژی گلچین سهام

از دیگر روش های مدیریت پرتفوی به روش فعال، انتخاب استراتژی گلچین سهام می باشد. در این روش مدیریت مدیر پرتفوی وزن سهام زیر قیمت را در پرتفوی افزایش می دهد و در طرف مقابل وزن سهام بالای قیمت را در پرتفوی کاهش می دهد. در این شرایط میزان ریسک سهام متنوع می شود و انتخاب های هر سهم بر روی سایر سهام اثر گذار می شود. با توجه به شرایط بازار شما می توانید از این روش برای مدیریت سبد سهام خود استفاده کنید.

  •     استراتژی تمرکز بخش

یکی دیگر از روش های مدیریت پرتفوی به صورت فعال انتخاب استراتژی تمرکز بخش می باشد. این استراتژی آخرین راهبردی است که شما می توانید به کمک آن سبد سهام خود را به صورت فعال مدیریت کنید. این روش مدیریت دقیقا مشابه با مدیریت به صورت گلچین می باشد اما یک تفاوت اساسی در آن وجود دارد. آن هم این است که ما در این  نوع مدیریت به جای سهام با صنعت روبرو هستیم و سهام هر صنعت مورد نظر ما بوده و بر اساس آن کار می کنیم.

در تعیین استراتژی چه عواملی موثر هستند؟

برای اینکه بتوانیم استراتژی مدیریت پرتفوی را انجام دهید باید بدانید که عوامل موثر چه عواملی هستند؟ در واقع شما تصمیم گیرنده قطعی تعیین نوع استراتژی نیستید، شرایطی که وجود دارد و عوامل متغیری که وجود دارند می توانند موجب شوند شما استراتژی خاصی را انتخاب کنید و یا از انتخاب یک راهبرد برای مدیریت سبد سهام خود اجتناب کنید. مهمترین عواملی که می توانند بر تعیین استراتژی شما در بازار بورس تاثیر گذار باشند عبارت اند از:

  •     انتظار و توقع سرمایه گذار از مدیر پرتفوی

اگر مدیریت پرتفوی خود را بر عهده دارید که با چنین عاملی روبرو نیستید و در واقع بر اساس توقعاتی که خود دارید و انتظاری که از سرمایه گذاری دارید، استراتژی خود را می توانید انتخاب کنید، اما اگر برای کس دیگری مدیریت می کنید باید استراتژی شما و زمان دستیابی به اهداف مورد نظر با انتظاری که سرمایه گذار دارد همخوانی داشته باشد.

انتخاب استراتژی منفعل معمولا بهترین روش برای سرمایه گذارانی است که محافظه کار هستند و انتخاب راهبرد فعال معمولا برای افرادی که ریسک پذیرتر هستند می تواند روش مناسب تری برای مدیریت سبد سهامی محسوب شود و شما باید این مورد را در مورد سرمایه گذار خود بدانید.

  •     سطح تحمل ریسک پذیری پرتفوی
بیشتر بخوانید!
سرمایه گذاری در زمین و مسکن

یکی دیگر از مواردی که بر روی تعیین استراتژی مدیریت پرتفوی می تواند به صورت مستقیم اثر گذار باشد میزان تحمل ریسک پرتفوی می باشد. پرتفوی شما قدرت تحمل مشخصی در ریسک پذیری دارد.

هرچه میزان تحمل ریسک پذیری پرتفوی تحت مدیریت شما افزایش پیدا کند، استراتژی شما از سمت منفعل به سمت فعال حرکت می کند. هر چه میزان تحمل ریسک پذیری پرتفوی تحت مدیریت شما کاهش پیدا کند، استراتژی فعال شما به سمت استراتژی مفعل می تواند حرکت کند تا همیشه سودآوری برای شما در دسترس باشد.

  •     شرایطی که بر بازار حاکم است

در برخی از موارد ما شاهد رونق خوبی در بازار هستیم. معمولا در این شرایط بازار به سمت صعودی حرکت دارد و شما می توانید به خوبی در این بازار سرمایه گذاری کرده و سود مناسبی را کسب کنید. در این شرایط شما باید برای مدیریت پرتفوی خود به روش فعال روی بیاورید تا بتوانید بیشترین بهره را از بازار ببرید. اما گاهی بازار در حالت رکود و یا در حالت نزولی قرار دارد، در این شرایط شما برای جلوگیری از زیان باید روش مدیریت به صورت منفعل را برای خود انتخاب کنید.

  •     سطح و میزان کارایی یا غیر کارایی بازار

بازارهای سرمایه در شرایط مختلف می توانند بازارهایی کارا یا غیرکارا باشند. شما در این دو حالت باید استراتژی های مخصوص به خود را برای مدیریت پرتفوی انتخاب کنید. معمولا در بازارهایی که سطح کارایی در آن بالاتر باشد بهترین روش برای شما انتخاب راهبرد منفعل می باشد و شما باید به سمت صندوق های شاخصی و متنوع حرکت کنید. اما اگر بازار غیرکارا باشد بر اساس سطح شکافها، معمولا بازار با تکیه بر توان تحلیلی مدیران پرتفوی و معامله گران ایجاب می کند که شما به سمت استراتژی فعال حرکت کنید.

  •     میزان ریسک پذیری مدیران

علاوه بر انتظاری که سرمایه گذاران از بازار دارند، خود مدیران پرتفوی هم دارای شخصیتی ویژه با نوع نگرشی خاص و دانش و تخصص مشخصی هستند. در مدیریت پرتفوی، نگاه مدیران پرتفوی هم می تواند بسیار مهم باشد.

اگر سرمایه گذار محافظه کار باشد و روش منفعل برای چنین سرمایه داری بهتر باشد، مدیر پرتفوی می تواند به دلیل ویژگی های شخصیتی خود، با تکیه بر دانش و تجربه و تخصص خود دست به ریسک بالاتر بزند و روش مدیریت فعال را انتخاب کند و سبد سهامی خود را با این استراتژی مدیریت نماید.

  •     اندازه و حجم پرتفوی

یکی دیگر از عوامل موثر در تعیین استراتژی مدیریت سبد سهام اندازه و حجم پرتفوی می باشد. اگر حجم و اندازه بالایی در پرتفوی وجود داشته باشد به دلیل نیاز به تغییرات زیاد در حالت فعال، معمولا مدیران استراتژی منفعل را انتخاب می کنند. اما مدیران سبدهای کوچک معمولا به سراغ روش فعال می روند.

سخن پایانی

در یک سرمایه گذاری موفق مدیریت نقش مهم و غیر قابل انکاری ایفاد می کند. در بازار سرمایه مدیریت پرتفوی و مدیریت سهام دو عاملی هستند که می توانند به شما در یک سرمایه گذاری کاملا موفق و با ریسک کم کمک کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up