قوانین ارز دیجیتال - حسین عظیمی | مشاوره سرمایه گذاری
حسین عظیمی مشاوره سرمایه گذاری
سرمایه گذاری

قوانین ارز دیجیتال

قوانین ارز دیجیتال فهرست موضوعات Toggle قوانین ارز دیجیتالقوانین سرمایه گذاری در ارز دیجیتالآیا می شود از فردی به خاطر تخلف در بازار رمز ارزها شکایت کرد؟آیا استخراج بیت کوین قانونی است؟سخن پایانی قوانین ارز دیجیتال چیست؟ بسیاری از افرادی که می خواهد وارد یک بازار سرمایه گذاری شوند دوست…

قوانین ارز دیجیتال

قوانین ارز دیجیتال چیست؟ بسیاری از افرادی که می خواهد وارد یک بازار سرمایه گذاری شوند دوست دارند بدانند که چه قوانین و چه محدودیت هایی در بازاری که می خواهند ورود کنند وجود دارد. به خصوص اگر بازاری که قصد ورود به آن را دارند یک بازار جدید و ناشناخته باشد. به همین دلیل میزان اشتیاق و جستجو مردم برای یافتن تمامی قوانین حاکم برای سرمایه گذاری افزایش پیدا می کند.

بازار ارزهای دیجیتال و رمز ارزها یکی از بازارهای جدیدی است که این روزها طرفداران زیادی دارد اما همه افرادی که می خواهند به این بازار ورود کنند از قوانین ارز دیجیتال در ایران با خبر نیستند و دوست دارند قوانین سرمایه گذاری در ارز دیجیتال را به خصوص در کشور خود بدانند. به همین دلیل ما این مطلب را برای شما گردآوری کرده ایم تا در این خصوص بتوانیم اطلاعات بیشتر و مفیدتری را به شما ارائه دهیم.

قوانین سرمایه گذاری در ارز دیجیتال

برای اینکه بتوانید با خیالی آسوده در ارز دیجیتال مورد نظر خود سرمایه گذاری کنید و به سود مناسبی دست پیدا کنید باید اطلاعات خود را در مورد این بازار مالی افزایش دهید. شما می توانید با تحقیقات گسترده در زمینه ارزهای دیجیتالی شرایطی را برای خود فراهم کنید که با چشمی باز وارد بازار شوید و اطلاعات مفیدی را به دست آورید تا سرمایه گذاری کم ریسک تری را تجربه کنید.

یکی از مواردی که باید در مورد آن تحقیق کنید و سعی کنید اطلاعات خود را در آن زمینه به مرز قابل قبولی برسانید قوانین ارز دیجیتال می باشد. این که بدانید برای ورود به ارز دیجیتال چه محدودیت هایی وجود دارد اینکه به طور کلی قوانین سرمایه گذاری در ارز دیجیتال چیست. این مسئله می تواند به چشم اندازهای مالی شما در آینده کمک ویژه ای کند و موجب شود شما بهتر تصمیم بگیرد.

در بسیاری از کشورها برای استفاده از بیت کوین و یا سایر ارزهای دیجیتالی قوانینی در نظر گرفته شده است که افراد باید بر اساس آن قوانین وارد این بازارها شوند. اما قوانین ارز دیجیتال در ایران تا حدودی برای افراد مختلف قوانینی گنگ و نامفهوم هستند.

برای مثال در ایران هنوز ورود به بازار ارزهای دیجیتال یک راهکار قانونی برای سرمایه گذاری شناخته نشده است. اما باید بدانید که در طرف مقابل ورود به این بازارها برای افراد مختلف یک عمل مجرمانه هم محسوب نمی شود. حتی سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال نمی تواند برای شهروندان یک تخلف باشد. هرچند هنوز قانونی هم نیست.

با این وجود باید گفت پس قوانین ارز دیجیتال در ایران چیست؟ این شاید برای شما سوال باشد که چگونه رفتاری نه قانونی است و نه جرم محسوب می شود. باید برای اینکار به سراغ نحوه تعیین جرم برویم و این موضوع را بررسی کنیم. در ابتدا باید به عملکرد قوه قضاییه نگاهی بیندازیم.

پیگیری و نظارت بر اجرای قانون در هر کشوری به عالی ترین مقام آن قضایی آن کشور برمی گردد که در ایران این کار بر عهده قوه قضایی کشور می باشد. در واقع ناظر بر اجرای یک قانون قوه قضاییه می باشد.

بیشتر بخوانید!
بازاریابی دیجیتال

زمانی که یک قانون در مجلس به تصویب می رسد که باید توسط عموم مردم رعایت شود شما باید به این نکته مهم توجه کنید که از آن زمان قوه قضاییه می تواند پیگیری کند و یا هر فعل خارج از قانون برخورد کند.

پس برای اینکه قوانین ارز دیجیتال را بدانیم باید ابتدا در مجلس برای این سرمایه گذاری قوانینی وضع شود و سپس قوه قضایی بر اجرای آن نظارت کند و اگر خلافی صورت گرفت و یا اعمالی اتفاق افتاد که خارج از قانون بود با آن برخورد شود. اما در حال حاضر هیچ قانونی برای به عنوان قوانین سرمایه گذاری در ارز دیجیتال در ایران وجود ندارد.

اگر بخواهیم بندهای قانونی را در مورد جرم بودن یک فعلی بررسی کنیم باید به سراغ ماده 2 قانون مجازات عمومی برویم. جایی که به صراحت به ما می گوید که هر فعل یا ترک فعلی که بر اساس قوانین مستلزم مجازات و یا انجام اقدامات تربیتی و تامینی شود جرم محسوب می شود و قوه قضایی باید پیگیر این موضوع باشد.

در اینجا نشان می دهد که باید جرمی برای یک فعلی یا ترک فعلی باشد. قوانین ارز دیجیتال در ایران به گونه ای نیست که ورود به آن یا عدم ورود به آن مجازاتی را در پی داشته باشد. در نتیجه جرم محسوب نمی شود.

در واقع تنها چیزی که در بررسی قوانین ارز دیجیتال به آن برمی خوریم این است که ورود به بازار ارزهای دیجیتالی و اقدام به خرید و فروش آنها در قانون مستلزم مجازات شناخته نشده است.

با توجه به این مسئله می توانیم بگوییم که قوانین سرمایه گذاری در ارز دیجیتال برای شهروندان ایرانی به گونه ای می باشد که حداقل می توان نتیجه گرفت که این فرایند یک فرایند مجرمانه و مستلزم مجازات محسوب نمی شود.

اما باید بدانید که قوانین ارز دیجیتال فقط معطوف به قانون گذار و مجریان و ناظران بر قانون نمی باشد. احتمال دارد در یک فضایی که حضور در آنجا جرم محسوب نمی شود فردی مرتکب عملی مجرمانه شود که مستلزم مجازات است. برای مثال در قانون کشور ما کلاهبرداری یک جرم شناخته می شود.

بنابراین اگر کسی در فضای بازار ارزهای دیجیتالی اقدام به کلاهبرداری کند در واقع عمل کلاهبرداری آن شخص جرم بوده و تحت پیگرد قرار می گیرد. به همین دلیل برخی از نهادهای زیر مجموعه قوه قضاییه مانند نیروی انتظامی بر اساس وظایفی که بر عهده دارند نسبت به اقدامات مجرمانه ای مانند کلاهبرداری در بازار ارزهای دیجیتالی مسئولیت هایی بر عهده دارند.

درست است که قوانین ارز دیجیتال در ایران همچنان گنگ است و هنوز در مورد چیستی ارزهای دیجیتالی در این بحث هایی وجود دارد اما باید بدانید که جدای این مسئله برای اینکه عملی مجرمانه در این بستر به وجود نیاید تا جایی که امکان دارد قانون در برابر آنها مسئول است و باید پیگیری هایی را انجام دهد. به هر حال کلاهبرداری کردن و یا امید واهی دادن به برخی از افراد و سودجویی مجرمانه بوده و در این بستر می تواند وجود داشته باشد.

بیشتر بخوانید!
فیوچرز چیست؟

آیا می شود از فردی به خاطر تخلف در بازار رمز ارزها شکایت کرد؟

با توجه به این مسائل برخی می گویند وقتی قوانین ارز دیجیتال در ایران هنوز به کمال نرسیده و شفاف نشده اند آیا می شود از فردی به خاطر برخی از رفتارهایی که در فضای مجازی و در بازار رمز ارزها انجام داده است شکایت کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله هم شما می توانید شکایت کنید هم دادگاه و دستگاه قضایی کشور باید به این شکایات رسیدگی کند.

امکان دارد که فردی در این بازار از شما کلاهبرداری کند و یا به شما عهدی بدهد و بعد وفای به عهد نکند و یا اینکه سیستم شما را هک کند. در این صورت می توانید از قوانین دیگر کشور که این اقدامات را بدون در نظر گرفتن محل، یک سری اقدامات مجرمانه شناسایی کرده است استفاده کنید.

در سال 98 بود که برای اولین بار رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بررسی شرایط حاکم بر خرید و فروش ارز عنوان کرد که صنعت بیت کوین به رسمیت شناخته شده است. بسیاری از افراد این موضوع را به عنوان یکی از قوانین ارز دیجیتال در ایران مطرح کردند. اما بعدها رئیس بانک مرکزی با این موضوع برای پرداخت پول به جای ارز دیجیتال مخالفت نمود.

از همان زمان هنوز خرید و فروش بیت کوین و یا سایر ارزهای دیجیتالی ممنوع نیست اما در سطح کلان برای این خرید و فروش ها هیچ مجوزی برای ما صادر نشده است. به همین دلیل ما در بررسی قوانین سرمایه گذاری در ارز دیجیتال با بسیاری از مجهول هایی روبرو هستیم که باعث می شود نتوانیم اطلاعات بیشتری را در خصوص این مسئله در اختیار شما قرار دهیم. اما تا همین بخش هم همینکه می دانیم این عمل یک کار مجرمانه محسوب نمی شود می تواند کمک کند که با خیالی آسوده وارد بازار این معاملات شویم.

آیا برای بانک ها و موسسات مالی ممنوعیت معامله بیت کوین وجود دارد؟

در دی ماه سال 1396 بود که بانک مرکزی ایران به کارگیری تمامی ابزارهای مربوط به ارزهای دیجیتالی را در تمام مراکز پولی و مالی کشور ممنوع اعلام کرد و این به عنوان یکی از قوانین ارز دیجیتال در ایران شناسایی شد. اما نکته مهم این بود که این حکم به معنای ممنوعیت ارزهای دیجیتالی محسوب نمی شد. طبق این حکم تمامی موسسات مالی و بانکی اعم از صرافی ها و بانک های خصوصی و دولتی از انجام معاملات مربوط به ارزهای دیجیتالی ممنوع شدند.

در واقع این قانون که به عنوان یکی از قوانین ارز دیجیتال شناخته می شود قانونی بود که برای موسسات مالی ملی در نظر گرفته شده بود و نه برای مردم عادی. نکته دیگری که توسط بانک مرکزی اعلام شد این بود که این سیاست در نظر گرفته شده شامل زمان نمی شود.

یعنی امکان دارد که در بازه زمانی دچار تغییراتی شود. کما اینکه ما این خبر را دریافت کردیم که همین چندی پیش برای دور زدن تحریم های ظالمانه ای که علیه ایران در نظر گرفته شده است اولین معامله رسمی دولتی بر اساس ارزهای دیجیتالی هم صورت گرفته است تا به این ترتیب بسیاری از مردم با خیالی آسوده تر در این بازار ورود کنند و برای سرمایه گذاری اقدام کنند.

بیشتر بخوانید!
شاخص ترس و طمع بیت کوین

آیا استخراج بیت کوین قانونی است؟

یکی دیگر از مواردی که می شود در حوزه قوانین ارز دیجیتال مورد بررسی قرار داد، بررسی استخراج بیت کوین و یا سایر ارزهای دیجیتالی دیگر است. در ایران استفاده از امکانات برای استخراج ارزهای دیجیتالی عملی غیر قانونی محسوب نمی شود. اما برای اینکه شما بتوانید برای استخراج بیت کوین اقدام کنید نیاز دارید که از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز های لازم برای این کار را دریافت کنید. چرا که برای این کار باید حتما از منابع کشور استفاده کنید.

برای استخراج بیت کوین نیاز به استفاده از ماینرها به عنوان دستگاه هایی که مهمترین ابزار استخراج هستند نیاز است. تا قبل از سال 98 ورود این دستگاه ها به ایران از طریق گمرک غیر قانونی محسوب می شد و اغلب این دستگاه ها به صورت  قاچاقی وارد ایران می شد. از همین رو در قوانین ارز دیجیتال برای توقیف و ضبط این دستگاه ها قانون وجود داشت و این دستگاه ها به صورت گسترده ای در صورت مشاهده می توانست توقیف شود.

اما پس از سال 98 بود که این دستگاه ای استخراج در ردیف واردات گمرکی قرار گرفت. شماره واردات این دستگاه ها هم در ردیف شماره دستگاه هایی مانند رمز خوان، دستگاه های کارت خوان و غیره وجود داشت.

همین مسئله باعث شد که همه از تغییر در قوانین ارز دیجیتال خبر بدهند اما رئیس گمرک اعلام کرد این دستگاه ها فقط در ردیف کالاهای گمرکی وارد شده اند و هنوز به مرحله ترخیص و استفاده به صورت عمده و پخش شدن در بازار قرار نگرفته اند و باز همین مسئله شبهات زیادی را در مورد استفاده از بیت کوین و قوانین سرمایه گذاری در ارز دیجیتال به وجود آورد.

پس کش و قوس های فراوان در نهایت استخراج بیت کوین را به عنوان یک صنعت کاملا قانونی شناسایی کردند. اما در قوانین ارز دیجیتال به این نکته اشاره کردند که وقتی استخراج به عنوان یک صنعت شناخته می شود باید برای انجام این فرایند از وزارت صنعت مجوزهای لازم دریافت شود

. فراموش نکنید که برای استخراج بیت کوین باید منابع برقی و انرژی زیادی را صرف کنیم. همین مسئله می تواند موجب شود که فرایندهای تولید برق و توزیع برق به مشکل بر بخورد. به همین دلیل باید افرادی که می خواهند در این زمینه ورود کنند مجوزهای لازم را دریافت کنند تا شرایط میزان استفاده از مصرف برق آنها بر اساس موقعیتی که در آن زندگی می کنند شناسایی شود. این مسئله برای جلوگیری از سوء استفاده و همچنین برای استفاده درست از منابع برقی کشور می تواند بسیار مهم باشد.

سخن پایانی

قوانین ارز دیجیتال در ایران تنها به ما این مسئله را نشان می دهد که ورود به بازار سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال نمی تواند برای ما به عنوان یک عمل مجرمانه تلقی شود و ما برای اینکار تحت پیگرد قرار نخواهیم گرفت. اما برای اینکه به صورت رسمی قانونی شود باید کمی صبر کنیم تا ببینیم در آینده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up