عرضه اولیه چیست - حسین عظیمی | مشاوره سرمایه گذاری
حسین عظیمی مشاوره سرمایه گذاری
سرمایه گذاری

عرضه اولیه چیست

عرضه اولیه فهرست موضوعات Toggle عرضه اولیهعرضه اولیه چیست؟آیا عرضه اولیه همیشه سودآور است؟چگونه از اخبار عرضه اولیه با خبر شویم؟آگهی عرضه اولیه به چه مواردی اشاره می کند؟نحوه خرید عرضه اولیهسخن پایانی عرضه اولیه چیست و چگونه می شود آن را خریداری کرد؟ در این مطلب قصد داریم در…

عرضه اولیه

عرضه اولیه چیست و چگونه می شود آن را خریداری کرد؟ در این مطلب قصد داریم در مورد یکی از مهمترین خریدها در بازار بورس و سرمایه به شما اطلاعاتی را ارائه دهیم. همه ما می دانیم که با توجه به شرایط اقتصادی حال حاضر در کشور، پس انداز پول ها و سرمایه به هیچ عنوان نمی تواند برای ما مفید باشد، چرا که به واسطه تورم سنگین روزانه ارزش پول ما افت کرده و قدرت خرید ما کم می شود.

به همین دلیل باید برای سرمایه گذاری اقدام کنیم تا بتوانیم ارزش پول خود را حفظ نماییم. یکی از راه های مهم برای سرمایه گذاری ورود به بازار بورس می باشد. اگر شما بخواهید در این بازار به صورت مستقیم وارد معاملات شوید راه های متفاوتی برای خرید سهام دارید که یکی از آن راه ها خرید عرضه اول یا اولیه می باشد که به آن خواهیم پرداخت.

عرضه اولیه چیست؟

اگر سهام یک شرکت برای اولین بار در بازار بورس و یا فرابورس عرضه شود و در اختیار مشتریان برای خرید قرار بگیرد، این سهام در دسته بندی عرضه اولیه قرار می گیرد که طی آن مشتریان می توانند برای اولین بار مقدار مشخصی از سهام یک مجموعه را خریداری نمایند. نکته مهم در خصوص عرضه اولیه این است که در این نوع ارائه سهام، روز و ساعت در اختیار قرار گرفتن این سهام به صورت عمومی، اعلام می شود.

از همین رو شما می دانید که در چه تاریخی و چه ساعتی قرار است سهام چه مجموعه هایی برای اولین بار به بازار بورس و یا فرابورس وارد شود. در نتیجه می توانید با یک تحقیق و تحلیل بنیادی و یک برنامه ریزی دقیق برای خرید این سهام در همان بدو ورود به بازار سرمایه اقدام کرده و به تعداد مشخصی که مد نظر دارید و البته دارای سقف تعیین شده ای می باشد خرید کنید.

یکی از ویژگی های عرضه اولیه این است که این نوع عرضه از محبوب ترین و جذاب ترین گزینه های سرمایه گذاری محسوب می شود که در میان افراد تازه وارد در بورس بیشترین طرفدار را دارد.

دلیل این امر این است که معمولا سهامی که در این عرضه در اختیار مشتریان قرار می گیرد در بازه زمانی مشخصی و در شروع کار خود می تواند سودآور باشد. در واقع احتمال ریسک و از دست دادن ارزش سرمایه در این نوع سهام و عرضه ها معمولا به نسبت سایر سهم ها می تواند کمتر باشد.

آیا عرضه اولیه همیشه سودآور است؟

این سوالی است که بسیاری از افراد در مورد عرضه اولیه می پرسند، بخصوص افرادی که به تازگی وارد بازار سرمایه شده اند این سوال را در ذهن خود دارند. ما در بخش قبلی به این موضوع اشاره کردیم که یکی از دلایل محبوبیت این سهم ها این است که “معمولا” سودآور هستند.

این به آن معنا است که در بازار بورس و به طور کلی در بازار معاملات ما با قطعیت روبرو نیستیم. یعنی نمی توانیم به صورت حتمی و قطعی یک بازار یا یک سهام و یا کالا در یک بازار را سودآور معرفی کنیم.

بیشتر بخوانید!
ایده نو سرمایه گذاری

اما با توجه به نوع و نحوه قیمت گذاری در عرضه اولیه معمولا شما با خرید این سهم ها می توانید برای خود یک سود حداقلی را در نظر داشته باشید. این سود حداقلی می تواند در بسیاری از موارد برای شما با تجربه فروشی بسیار خوب همراه باشد و در بسیاری از موارد هم امکان دارد سهام ارزش خود را از دست بدهد.

اما اگر بعد از خرید خود و اتمام عرضه نخست، در معاملات اقدام به فروش نمایید، می توانید برای خود سود حداقلی در نظر گرفته شده را داشته باشید که البته درصد چندان بالایی محسوب نمی شود.

چگونه از اخبار عرضه اولیه با خبر شویم؟

به صورت معمول اخبار مربوط به ارائه عرضه اولیه در بازار سرمایه حداقل دو روز قبل از ارائه اولیه، منتشر می شود. اما بسته به اینکه این سهام قرار است در بازار بورس و یا در فرابورس ارائه شود، نحوه آگاهی شما از این اخبار متفاوت خواهد بود.

مشخصا آگهی ارائه اولیه سهام در بازار بورس اوراق بهادار از طریق وب سایت رسمی سازمان بورس اوراق بهادار به نشآدرسانی www.tse.ir اعلام می شود و ارائه اولیه سهام در بازار فرابورس هم از طریق وب سایت رسمی فرابورس ایران به آدرس www.ifb.ir به اطلاع علاقه مندان و سرمایه گذاران می رسد.

اما علاوه بر این دو راه برای اطلاع از عرضه اولیه شما می توانید در صفحات و کانال های مجازی کارگزاری مفید عضو شوید. عضویت رایگان شما در این صفحات و کانال ها موجب می شود که از اخبار ارائه اولیه هر سهمی مطلع شوید.

چرا که این کار گزاری با هدف ارائه بهتر خدمات خود، این اخبار را به اطلاع عموم می رساند تا شما با کمترین زحمت بتوانید به راحتی با عضویت در تنها یک کانال یا یک صفحه نسبت به خرید سهام مورد نظر خود اقدام نمایید.

آگهی عرضه اولیه به چه مواردی اشاره می کند؟

شاید برای شما سوال باشد که زمان انتشار آگهی عرضه اولیه شما در این آگهی با چه اطلاعات پایه ای روبرو هستید. تا به این جا می دانیم که در این آگهی زمان ارائه سهام که حداقل دو روز بعد از انتشار آگهی می باشد اعلام می شود.

اما به غیر از این مورد ما در این آگهی با اطلاعات پایه ای دیگری هم روبرو هستیم. اطلاعاتی که به ما در تحقیق و تحلیل بنیادی از آن سهام کمک می کند و موجب می شود که ما با دید بازتری برای سرمایه گذاری در این بازار و خرید این سهام اقدام کنیم.

در عرضه اولیه یک سهام معمولا اطلاعاتی در اختیار ما قرار می گیرد که این اطلاعات مهم عبارت اند از:

  •     نام سهام قابل ارائه در بازار بورس و یا فرابورس
  •     تاریخ روزی که سهام برای اولین بار قابل خرید می باشد
  •     تعداد سهم هایی که در روز اول قابل ارائه می باشد
  •     نام مدیر یا مجموعه ارائه دهنده سهام
  •     ضامن و یا متعهد ارائه عرضه
  •     درصد میزان سقف تعهد خرید سهام
  •     حداکثر تعداد سهام قابل خرید توسط اشخاص حقیقی
  •     حداکثر تعداد سهام قابل خرید توسط اشخاص حقوقی
  •     دامنه قیمتی که برای ثبت سفارش مجاز شناخته شده است
  •     زمان ثبت اولین سفارش
بیشتر بخوانید!
بازارهای مالی بورس

نکته: در مورد زمان ثبت اولیه سفارش عرضه اولیه باید به این نکته اشاره کنیم که این مورد می تواند با تغییراتی همراه باشد. به همین دلیل هم زمان دقیق ثبت سفارش سهام در بازار و هم موارد ضروری و پر اهمیت دیگر معمولا مواردی هستند که در روز معامله و در نزدیک به همان ساعت ارائه زمان ثبت سفارش در آگهی توسط ناظر به اطلاع عموم می رسد. به همین دلیل در مورد این گزینه باید تا ساعت های باقی مانده به زمان ثبت سفارش منتظر بمانید.

نحوه خرید عرضه اولیه

برای خرید عرضه اولیه شما باید در بازار بورس ثبت نام کرده باشید و کد بورسی خود را دریافت کرده باشید. این مورد را ما در مطب شروع سرمایه گذاری در بورس به شما آموزش داده ایم.

اما در صورتی که شما این ثبت نام را انجام نداده اید و کد بورسی خود را دریافت نکرده اید به راحتی می توانید از طریق دو مرحله اساسی و اصلی ثبت نام و سهام ارائه شده در اولین عرضه را خریداری کرده و سرمایه گذاری خود را در این سهام به صورت رسمی آغاز کنید. این دو مرحله در ثبت نام و خرید عبارت اند از:

  •     افتتاح حساب در کارگزاری

اولین قدم برای شما در صورتی که می خواهید عرضه اولیه را خریداری کنید اما هنوز هیچ کد بورسی ندارید  هیچ حسابی ندارید این است که در کارگزاری مفید یا سایر کارگزاری های دیگر برای ثبت نام اقدام کنید.

افتتاح حساب در وب سایت کارگزاری مفید با دکمه  افتتاح حساب مشخص شده است. شما بعد از این که وارد صفحه افتتاح حساب شدید و کد بورسی خود را دریافت کردید می توانید وارد مرحله خرید شوید و خرید خود را رسمی نمایید و سرمایه گذاری کنید.

  •     ثبت سفارشات خرید عرضه اولیه

در مرحله بعد از افتتاح حساب باید برای خرید عرضه اولیه نرم افزار ایزی تریدر را دانلود کرده و در قسمت ثبت سفارشات آن اقدام به خرید نمایید. همچنین از طریق وب سایت رسمی کارگزاری مفید هم می توانید این کار را انجام دهید.

به صورت کلی شما برای خرید سهام ارائه شده می توانید از طریق سه کلیک ساده در نرم افزار ایزی تریدر خرید خود را کامل کرده و سفارشات خود را به صورت رسمی در تاریخ اعلام شده ثبت نمایید. این سه مرحله ساده و کاربردی عبارت اند از:

در مرحله اول شما باید در قسمت ثبت سفارشات بر روی گزینه عرضه اولیه کلیک کنید. در این صورت صفحه ای که به شما نمایش داده می شود، تمامی عرضه های قابل ارائه را به شما نمایش می دهد. دیگر شما نیازی ندارید که تمامی مشخصات سهام را وارد کنید.

به همین دلیل خرید برای شما می تواند بسیار ساده تر باشد. در مرحله دوم هم شما باید به تمامی سهم های ارائه شده به عنوان نخستین عرضه هر یک را که مد نظر خود دارید برای خرید انتخاب کنید. البته امکان دارد با تنها یک سهام روبرو باشید و بتوانید تنها یک گزینه را انتخاب کنید.

بیشتر بخوانید!
شرکت های سرمایه گذاری

در مرحله سوم که مرحله آخر می باشد شما باید بعد از انتخاب سهام و تعداد و پر کردن مشخصات موجود گزینه ارسال خرید را بزنید. به همین راحتی شما می توانید خرید خود را کامل کنید.

اما پیش از جمع بندی این مطلب لازم می دانیم به شما چند نکته مهم را در خصوص ثبت سفارشات و خرید سهام هایی که برای نخستین بار ارائه می شود را به شما یادآوری می کنیم. با ما در ادامه این مطلب و بررسی نکات بسیار مهم در خصوص خرید نخستین عرضه بازار بورس همراه باشید.

  1. توجه داشته باشید که امکان خرید خودکار عرضه اولیه دیگر وجود ندارد و امکان ارسال این اقدام به صورت خودکار برای اعضا وجود ندارد. از همین رو شما باید برای اطلاع از این سهام و زمان عرضه آنها اخبار مربوط به ارائه را در کانال ها و صفحات کارگزاری مفید و یا از طریق وب سایت های اعلام شده دنبال نمایید و در نهایت از طریق نرم افزار ایزی تریدر که در اختیار خود دارید برای خرید سهام، در قسمت ثبت سفارشات اقدام به خرید کنید. برای خرید هم از سه مرحله معرفی شده در بخش بالا کمک بگیرید.
  2. توصیه می شود در زمان عرضه اولیه و در صورتی که قصد خرید آن را دارید به صورت مشخص خودتان از طریق حساب کاربری خود وارد بازار شده و خرید خود را ثبت نمایید. همچنین به شما توصیه می کنیم که شرایط بازار را دنبال کرده و اخبار مربوط به ناظر بازار دنبال کنید و در زمانی که ناظر بازار زمان ثبت سفارشات را اعلام کرد به صورت آنلاین وارد یکی از سامانه های معاملاتی خود شوید. توجه داشته باشید که به زمان اعلام شده توسط ناظر بازار توجه داشته باشید و صرفا به زمان آگهی اعلام شده توجه نداشته باشید.
  3. نکته مهم دیگری که باید به شما بگوییم این است که برای خرید عرضه اولیه باید تحقیقات و تحلیل های بنیادی و کاملی را از چشم اندازه مجموعه ها داشته باشید. همچنین باید بر اساس اطلاعاتی که در اختیار شما قرار می گیرد و بر اساس اهداف سرمایه گذاری خود نسبت به خرید اقدام کنید. هدف ما این است که شما بتوانید از سرمایه گذاری خود بهترین سود را به دست آورید و یک سرمایه گذاری موفق را تجربه کنید.
  4. در سایت رسمی کارگزاری مفید یا سایر کارگزاری های دیگر می توانید به راحتی ثبت نام خود را انجام دهید. در همان وب سایت ها کانال ها و صفحات مجازی کارگزاری ها در اختیار شما قرار می گیرد و شما می توانید به راحتی یکی از این کارگزاری ها و خدمات آنها را برای سرمایه گذاری خود انتخاب نمایید.

سخن پایانی

عرضه اولیه یکی از سهم های قابل ارائه در بازار بورس می باشد. این سهام مربوط به شرکت و یا سازمانی می باشد که برای اولین بار سهام خود را در بازار بورس و یا فرابورس ارائه می دهد. معمولا این سهام برای خریداران یک سود حداقلی را پیش بینی کرده است به همین دلیل یکی از پرطرفدارترین سهم های قابل ارائه در بازار می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up