لایه دوم اتریوم - حسین عظیمی | مشاوره سرمایه گذاری
حسین عظیمی مشاوره سرمایه گذاری
ویدیوهای عظیمی

لایه دوم اتریوم

پ لایه دوم اتریوم چیه؟ اگه از هزینه­ های بالای شبکه اتریوم شاکی هستی و میخوای یک راه کم هزینه تر پیدا بکنی حتما این ویدیو رو تا آخر ببین. سلام. حتما تو هم از هزینه­های بالای شبکه اتریوم شاکی­ای و سعی میکنی از اکوسیستم اتریوم دوری بکنی و کمتر…
پ

لایه دوم اتریوم چیه؟

اگه از هزینه­ های بالای شبکه اتریوم شاکی هستی و میخوای یک راه کم هزینه تر پیدا بکنی حتما این ویدیو رو تا آخر ببین.

سلام. حتما تو هم از هزینه­های بالای شبکه اتریوم شاکی­ای و سعی میکنی از اکوسیستم اتریوم دوری بکنی و کمتر با این شبکه سروکار داشته باشی. ولی خب ما گاهی هم مجبوریم که از شبکه اتریوم استفاده بکنیم مثلا یک توکنی رو میخوایم توی یونی سواپ بخریم یا مثلا از یک اپلیکیشن اتریومی میخوایم استفاده بکنیم همه اینا نیاز داره که ما از این شبکه استفاده کنیم و اون کارمزد بالا رو پرداخت بکنیم.

حالا آیا راهی هست که بتونیم از این کارمزدها فرار بکنیم و هزینمون رو کاهش بدیم؟ اگه دوست داری اینو بدونی ویدیو رو همین الان لایک کن و تا آخر ویدیو همراه من باش. خب برای کاهش هزینه­های شبکه اتریوم ما میتونیم از لایه دومی­­ها استفاده کنیم، لایه دومی­های اتریوم.

توی دنیای کامپیوتر یک مفهومی وجود داره به اسم مقیاس­پذیری یاScalability . اگه بخوام خیلی ساده بهتون بگم که یعنی چی توانایی هر سیستمی رو برای مدیریت کردن ترافیک بالا روی یک سایت یا یک اپلیکیشن رو بهش میگن مقیاس پذیری. بذارین یک مثال ساده براتون بزنم سایت خود من hossainazimi.ir ظرفیت پذیرش همزمان چند کاربرو بیشتر نداره.

حالا فرض کنیم هزارتا، ده­هزارتا، صدهزارتا. اگر از این تعداد بیشتر همزمان کاربر روی سایت من باشه سایت از کار میفته و من به خاطر اینکه تو حس بدی پیدا نکنی و معطل نشی و کارت زودتر راه بیفته میرم و سایتمو مقیاس­پذیرتر میکنم. یعنی چی؟یعنی اگه مثلا ظرفیت ­هاستش مثلا ۱۰۰ گیگابایته من میرم تبدیل میکنم به یک سرور ۱ ترابایتی یعنی ۱۰۰ گیگابایتی رو حذف میکنم و یک ۱ ترابایتی جاش میذارم.

اینو بهش میگن مقیاس­پذیری افقی. اما یک جور دیگه از مقیاس­پذیری هم ما داریم که بهش میگیم مقیاس­پذیری عمودی. فرض کنید به جای این که من بیام  سرور ۱۰۰ گیگابایتی رو حذفش بکنم و یک ۱ ترابایتی جاش بذارم میام ۹ تا سرور ۱۰۰ گیگابایتی دیگه اضافه میکنم. عملا همون اتفاق افتاده ولی این مقیاس­پذیری عمودیه و اونجا مقیاس­پذیری افقی.

بیشتر بخوانید!
بازی های بلاکچینی

خب توی شبکه بلاکچین هم یکی از مهم ترین مواردی که مورد بررسی قرار میگیره بحث مقیاس­پذیریشونه. یعنی این که ما در شرایط پرترافیک سرعت و هزینه شبکمون چقدره. اینو بهش میگیم مقیاس­پذیری. راجع به اتریوم هم این مسئله از همون اول وجود داشت که ما مقیاس­پذیری خیلی بالایی رو اتریوم نداشتیم . یعنی سرعت پایین و هزینه تراکنش­ها بالاست.

از سال 2017 با اومدن کلی عرضه اولیه جدید و بازی­های­ مختلف شبکه اتریوم یهو شلوغ شد. زمان تایید تراکنش­ها خیلی بالا رفت، هزینه­هاش افزایش پیدا کرد و این تبدیل شد به یک معضل توی شبکه اتریوم. از شروع سال 2020 هم با اومدن کلی اپلیکیشن­ها و پروژه­های دیفای اوضاع بد و بدتر شد و واقعا دیگه این اواخر هزینه­های شبکه یا گس­فی به شدت افزایش پیدا کرده بود و آزاردهنده شده بود.

این موضوع اصلا برای خود اتریوم هم خیلی بده به خاطر اینکه خب کاربراش میبینن که هزینه هاش بالاست، سرعتش پایینه و میرن سراغ شبکه های دیگه.

مثل مسئله سایت من اینجام دوتا راه حل وجود داره: یکی اینکه بیایم خود شبکه اتریوم رو مقیاس­پذیرتر بکنیم گسترش بدیم، توسعه بدیم که میشه همون اتریوم 2. راه حل دوم هم استفاده از بلاکچین­های لایه­دومی اتریومه. که تراکنش­ها بخشیشون میرن اونجا، اونجا پردازش میشن، تجمیع میشن و برگردونده میشن به بلاکچین اصلی.

اینجوری هم سرعت افزایش پیدا میکنه و هم هزینه­ها به شدت کاهش پیدا میکنه. در شبکه اتریوم توی هر ثانیه 15 تا تراکنش تایید میشه و انجام میشه. اما به لطف لایه دومی­ها این تعداد رسیده به ده ها هزار تراکنش در ثانیه.

خب اولین سوالی که پیش میاد اینه که اگر اتریوم 2 بیاد دیگه به لایه دومی­ها نیازی نیست و این پروژه­ها الان در خطر انقراض قرار میگیرن؟ نه اینطور نیست. ما الان به لطف لایه دومی­ها همونطور که گفتم چند ده­هزار تراکنش در ثانیه رو میتونیم انجام بدیم.

بیشتر بخوانید!
سرمایه گذاری بلند مدت و کوتاه مدت

اما اگه اتریوم ۲ بیاد ما هنوز هم خیلی فاصله داریم با اون چیزی که مثلا در تراکنش های بانکی، بانک های بین المللی داره انجام میشه. اونجا گاهی میلیون­ها تراکنش در ثانیه داره انجام میشه که ما هنوز هم به همین دلیل به لایه دومی­های اتریومی حتما نیاز داریم.

Layer2 scaling یا مقیاس­پذیری از طریق لایه دوم مجموعه­ای از فرایند هاییه که باعث میشه که سرعت انجام تراکنش بالا بره و در نتیجه کارمزدش هم کاهش پیدا بکنه.

خب این راه حل ها چند نوع هستن:

اولیش رو بهش میگیم channels یا کانال. به این صورته که تراکنش­ها تو یک پلتفرم واسط با هم طاق میخورن و نتیجش میره روی لایه 1 قرار میگیره. فرایندش شبیه تراکنش هاییه که تو صرافی­های متمرکز انجام میشه. فقط موقع واریز و برداشت میره رو شبکه اصلی قرار میگیره.

راه دوم Plasma  هست که اینو خود ویتالیک بوتِریَن ارائه کرده که مالک خود اتریوم. اونم عنوانش هست ChildChain  یعنی بچه بلاکچین هایی که عینا کپی خود بلاکچین اتریوم هستن و تراکنش­ها میره اونجا انجام میشه و بعد میاد رو شبکه اصلی. دوتا  پروژه های اُ اِم جی و پولیگان از این دسته هستن. که البته به درد اسمارت کانترکتای اتریوم نمیخورن.

راه حل سوم Sidechain ساید چِین ها یا بلاکچین­های جانبی هستن. اینها بلاکچین­های مستقلی هستن که هر کدوم می­تونن مکانیزم­های تایید و تجمیع متفاوتی داشته باشن توی بلاکچین خودشون. اما نهایتا اینا با لایه اصلی اتریوم سازگار هستن و اسمارت کانترکتای لایه اول می تونن برن روی سایدچین­ها قرار بگیرن و اونجا انجام بشن. Xdai یکی از مشهورترین سایدچین های اتریومه.

اما راه حل چهارم برای مقیاس­پذیرتر کردن اتریوم راه حلی به اسمRollup  یا جمع آوری کننده­ها. اینا میان هزاران تراکنش رو جمع آوری میکنن توی شبکه خودشون اونجا صحت سنجی  میکنن و طی یک تراکنش میفرستن به شبکه اصلی اتریوم. ما دو نوع رول آپ داریم. ZK ها یا زیرو نالج یا دانش صفرها  و Optimistic  ها، آپتیمیستیک ها یعنی خوشبین ها. حالا سوال اینه که وقتی رول آپ­ها میان تراکنش­ها رو انجام میدن و حاصلش رو میفرستن توی بلاکچین اصلی، بلاکچین اصلی اتریوم چجوری میفهمه که اینا تقلبی نیست کلاهبرداری نیست؟

بیشتر بخوانید!
6 روش دریافت بیت کوین رایگان

از کجا اینو میفهمه؟ هر رول آپ میاد یک اسمارت کانترکت میذاره روی لایه اصلی اتریوم که مسئول چک کردن جمع واریز و برداشت­های بین لایه1 و لایه2 و همینطور میاد تائیدیه میده تراکنش­هایی که روی لایه دوم انجام میشه و همینطور چک میکنه تائیدیه­های ارسال شده از لایه 2 رو. مشکل رول آپ ها اینه که گاهی این چک کردن خیلی طول میکشه و برای این که بتونن اتریومشون رو از لایه دوم منتقل بکنن به لایه اول گاهی اوقات باید یکی دو هفته صبر بکنن.

دیگه نمیخوام خیلی عمیقتر از این بشم اما پروژه مثلا Loopring یکی از نمونه زیرو نالج ها هست و همینطور پروژه Optimism  و Arbitrum هم جزو پروژه های اپتیمیستیک هستن.

خب تا اینجا فهمیدیم که لایه دومی­های اتریوم چی هستن و چه کمکی به ما میکنن؟

درواقع ما اتریوم میفرستیم توی لایه دوم و اونجا کارایی که میخوایم اونجا انجام میدیم. مثلا کارایی که تو حوزه دیفای هست اگه واقعا لایه دومی­های اتریوم نباشن خیلی پرهزینه و گرونه. هزینه­های ما کاهش پیدا میکنه و با سرعت بیشتری انجام میشه و اینجوری میتونیم از تمام خدماتی که اتریوم به ما میده با کمک لایه دوم استفاده بکنیم.

توی ویدیوهای بعدی حتما درمورد لایه دومی­های اتریوم بیشتر باهات صحبت میکنم.مراقب خودت خیلی باش و بینهایت خودت باش.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up